dimecres, 13 de maig del 2020

Tres problemes amb quadrats


Bon dia!

Avui us proposo tres problemes en els que hi intervenen quadrats.

Dos quadrats
Tenim dos quadrats iguals un de fix i l'altre està enganxat per un vèrtex al centre del primer i pot girar al voltant d'aquest punt. En el dibuix podeu veure dues possibles posicions.



Es demana determinar l'àrea que tenen en comú els dos quadrats segons la posició que tinguin en funció de l'àrea d'un dels quadrats.

Quadrats sobre un paral·lelogram

Donat un paral·lelogram es construeixen sobre cada un dels costats quadrats externs. Demostreu que el quadrilàter determinat pels centres dels quadrats formen un quadrat.
Quadrats sobre un triangle

Donat un triangle es construeixen quadrats sobre dos dels costats. El centres dels quadrats s'uneixen amb el punt mig de l'altre costat. Demostreu que els segments així obtinguts són iguals i perpendiculars.
Solucions a tres problemes de quadrats

Bon dia!

Avui vaig molt endarrerit doncs he fet les solucions dels problemes de divendres per comptes de les de dimecres. Ho sento.

D'aquests problemes només en Lluís Serra ha enviat solucions. Són aquestes:


Dos quadrats
La solució que dona en Lluís està molt bé però com sempre no explica res. A veure, quan feia aquest problema amb els meus alumnes els preguntava si dels dos dibuixos n'hi havia un en què es veia clar quina era la solució. La majoria contestava que la de l'esquerra era 1/4 de l'àrea del quadrat. Vist això els demanava si hi hauria alguna altra posició en la qual fos clar el valor de l'àrea. Alguns feien el següent dibuix i deien que aquí també era 1/4.

Això ens portava a pensar que la solució seria sempre 1/4 i el que fa en Lluís és transformar el cas general a un d'aquests. També hi havia qui prolongava els costats dels quadarts quan estaven torts i veia que dins del quadrat fix s'hi formaven 4 peces iguals.



Quadrats sobre un paral·lelogram
La idea d'en Lluís d'unir els centres dels quadrats amb els vèrtexs del paral·lelogram fa aparèixer un seguit de triangles iguals que ens fan veure que la figura és un quadrat. Molt bé.

Quadrats sobre un triangle
La solució que dona en Lluís és del tot correcta,. Aquest problema se'm va ocórrer a partir del problema del paral·lelogram. Com podeu veure a la figura els segments que volem veure que són iguals i formen un angle de 900, són precisament la meitat de les dues diagonals del quadrat, solució del problema anterior.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel teu comentari